Poul Henningsen at Deconet

Poul Henningsen

Omschrijving
Poul Henningsen werd geboren in Kopenhagen als zoon van de beroemde Deense actrice Agnes Henningsen. Hij voltooide nooit een opleiding als architect, maar studeerde van 1911-1914 aan de technische school van Frederiksberg, Denemarken, en vervolgens van 1914-1917 aan het Technisch college in Kopenhagen. Hij begon te praktiseren als traditioneel functioneel architect, maar in de loop der jaren ontwikkelden zijn professionele interesses zich voornamelijk in de richting van verlichting, waarvoor hij ook het bekendst is. Hij breidde zijn werkterrein tevens uit naar schrijven en werd journalist en schrijver. Gedurende korte tijd, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, was hij hoofdarchitect van de Tivoli-tuinen in Kopenhagen. Maar net als veel andere creatieve geesten was hij tijdens de Duitse bezetting gedwongen om Denemarken te ontvluchten, maar hij werd al gauw een belangrijke figuur in de Deense kolonie kunstenaars in Zweden.
Zijn levenslange samenwerking met Louis Poulsen Lighting startte in 1925 en ging door tot aan zijn dood. Louis Poulsen Lighting profiteert ook nu nog steeds van zijn genie. Poul Henningsen was tevens de eerste redacteur van het bedrijfsmagazine "NYT". De toenmalige directeur van Louis Poulsen, Sophus Kaastrup-Olsen, deed het tijdschrift aan PH cadeau omdat deze was ontslagen bij de Deense krant waarvoor hij werkte (omdat zijn ideeën te radicaal waren).
Het pionierswerk van Poul Henningsen ten aanzien van de relatie tussen lichtstructuren, schaduwen, schittering en kleurenweergave – met het oog op de menselijke behoefte aan licht – vormt nog steeds de basis van de verlichtingstheorieën die vandaag de dag in de praktijk gebracht worden aangehangen door Louis Poulsen Lighting.